ADR Sud-Vest Oltenia şi afacerile mizerabile ale municipalităţii slătinene

Slatina şi-a concesionat la începutul toamnei trecute tot spaţiul verde unei firme de casă a primarului Rupiah. Contractul de concesiune, în valoare de 8.000 de miliarde de lei vechi, încheiat pentru 30 de ani, a fost semnat de viceprimarul Dan Bălăşescu. Prevederile acestui contract sunt criminale pentru bugetul municipalităţii. Ce mai contează, atâta timp cât el aduce bunăstare cui trebuie?…

Fără număr de la primărie
Contractul de concesionare a serviciului de spaţii verzi are clauze care fac orice om sănătos să se închine. Printre acestea se numără şi cea legată de rezilierea contractului.
“În cazul în care interesul naţional sau cel local o impun, prin denunţarea unilaterală de către concedent, cu plata unei despăgubiri prealabile în sarcina concedentului, în cuantum egal cu 30% din valoarea contractului rămasă de executat, stabilită prin actul înscris, la care se va adăuga valoarea integrală a investiţiei efectuate de către concesionar la data rezilierii contractului. Prezenta despăgubire este determinarea convenţională a prejudiciului suferit de concesionar în caz de reziliere unilaterală din partea concedentului, existenţa şi întinderea sa nemaitrebuind a fi dovedite, aşa cum părţile recunosc prin semnarea prezentei convenţii”, se arată la art.23, alineatul b. Capitolul XIII, din contractul cu Rupiah. Deci, primăria, dacă nu mai are bani pentru a menţine această concesiune şi interesul local (care nu este specificat concret nicăieri) impune rezilierea contractului, trebuie să achite către firma în cauză… aproape 2.400 miliarde de lei. Adică bugetul municipalităţii pe vreo 2,5 ani. Başca nişte sume frumoase care, chipurile, reprezintă investiţiile făcute de către cei de la Rupiah.
Mai bine spus, dacă se gândeşte cumva să renunţe la acest contract, cusut cu multe interese, municipalitatea trebuie să scoată din vistierie bani… fără număr.

4 ha de spaţiu verde reabilitate de două ori
Contractul de concesiune încheiat cu Rupiah presupune, printre altele, dezvoltarea şi amenajarea parcurilor şi a spaţiilor verzi. Nicăieri în document nu se prevede cu exactitate suprafaţa exactă a spaţiului verde ce urmează a fi reabilitat sau amenajat. Site-urile de specialitate, dar şi informaţiile oficialilor, arată că reşedinţa Oltului este posesoarea a cca 49 ha de spaţiu verde. Tot spaţiul verde neamenajat de municipalitate, conform prevederilor contractului nr. 11.272 din 25.08 2010 încheiat cu Rupiah, urmează a fi pus “la punct” de angajaţii societăţii. Aşa era până când ADR Sud-Vest Oltenia a semnat sau a dat “undă verde” municipalităţii pentru a reabilita mai multe zone pe fonduri comunitare. Pe banii de la UE, disponibilizaţi prin semnarea mai multor contracte, urmează a se reabilita şi anumite spaţii verzi. Cum ele sunt concesionate către Rupiah, reabilitarea acestora apare ca fiind finanţată de două ori: o dată de la bugetul local prin contractul de concesiune semnat cu Rupiah, iar a doua oară pe bani de la UE prin proiectele care au fost aprobate, mare parte dintre contractele de finanţare a lor fiind deja semnate.
Potrivit unor surse demne de încredere, suprafaţa de spaţiu verde ce urmează a fi “reabilitată financiar de două ori” este cam de 4 ha. Ce spun autorităţile? Că nu se poate. Noi susţinem contrariul.

Vizită de curtoazie a celor de la ADR Sud-Vest Oltenia
Potrivit scrisorii de notificare emisă de ADR Sud-Vest Oltenia în data de 24. 01. 2011, cu nr. 946, pe 2 februarie a.c. urma să se desfăşoare vizita precontractuală la faţa locului în cazul cererii de finanţare “Reabilitare spaţii verzi, alei de acces rutier şi pietonal, mobilier urban adiacent străzilor Unirii, Libertăţii şi Crişan (sistematizare pe verticală cartier Unirea, str. Libertăţii, str. Crişan)”. Şi ea s-a desfăşurat. Ce au scris reprezentanţii ADR Sud-Vest Oltenia , habar nu avem. De văzut, au văzut un spaţiu acoperit cu zăpadă. Sub zăpată se afla o suprafaţă de spaţiu verde reabilitat care, culmea, ar urma să fie iarăşi reabilitată.
În scrisoarea la care am făcut referire, se preciza că beneficiarul investiţiei trebuie să facă dovada proprietăţii bunurilor ce constituie obiectul investiţiei, acest lucru fiind adus la cunoştinţa administraţiei slătinene prin adresa ADR Sud-Vest Oltenia nr. 7070 din 26. 08. 2009. Cu toate acestea, dovada nu s-a făcut şi nici ADR nu a semnat vreo notificare privind sistarea sau blocarea proiectului, aşa cum se atrăgea atenţia prin adresa din ianuarie. Dovada nu s-a făcut pentru că Primăria Slatina a concesionat, în timpul scurs de la depunerea cererii de finanţare şi până la aprobare, tot spaţiul verde unei firme a cărei sarcină constă în reabilitarea şi modernizarea tuturor spaţiilor verzi nemodernizate de municipalitate. Acelaşi contract de concesionare mai prevede că diminuarea suprafeţei de spaţiu verde se va face la schimb cu altul, prin act adiţional încheiat la contract. Fapt ce nu s-a întâmplat, în acest sens fiind nevoie de aprobarea CL Slatina. Situaţia creată, care poate duce la blocarea proiectelor de dezvoltare a municipiului, ca urmare a lăcomiei mai-marilor municipalităţii, ea vizând şi alte cereri de finanţare depuse de Primăria Slatina, este gravă prin implicaţii şi urmări. Cazul este unul de competenţa organelor de cercetare penală.

ADR Sud-Vest Oltenia, prinsă cu ocaua mică, se ascunde după vişin
Din informaţiile noastre, confirmate de surse din cadrul Primăriei Slatina, dar şi din ADR Sud-Vest Oltenia, rezultă că această vizită a avut loc. Ce au constatat Cătălin Ciubotaru şi Anca Barbu, cei doi reprezentanţi ai ADR Sud-Vest Oltenia, nu vă putem preciza pentru că niciun reprezentant al acestei instituţii nu a catadicsit să ne dea vreo explicaţie. Nici măcar purtătorul de cuvânt al ADR Sud-Vest Oltenia, Simona Covrescu. Deşi ne-a declarat că ştie despre ce este vorba, aceasta ne-a cerut să formulăm o cerere scrisă, promiţând că vom primi răspuns în timp optim. De ce era obligatorie solicitarea scrisă a informaţiilor, din moment ce legea permite şi solicitarea verbală a lor, doar doamna în cauză ştie. Noi nu putem spune decât că ceea ce se întâmplă cu aceste proiecte nu e un lucru curat şi legal, iar de şmecherie au cunoştinţă şi reprezentanţii ADR Sud-Vest Oltenia. Acesta este motivul pentru care ne-am decis ca, în cazul în care autorităţile competente să ancheteze astfel de cazuri nu se vor sesiza, să facem noi demersurile necesare ca astfel de şmecherii să nu rămână necercetate şi sancţionate. Vom fi noi conduşi de un guvern slab, ca să fim eleganţi în exprimare, cu instituţii pe care abia de le mai ştie lumea, dar nu suntem o ţară din lumea a treia, ci membră a UE.

Niciun comentariu: