Fermierii Olteni se imprumuta la banci

Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură eliberează, de la mijlocul lunii iulie, adeverinţe pentru fermierii care au nevoie de bani pentru activitatea din exploataţie, până când le vor intra în cont banii reprezentând plăţile directe.
Această adeverinţă garantează băncii că solicitantul a depus cerere de plată pentru CNDC, că s-au efectuat toate controalele şi verificările administrative până la eliberarea adeverinţei, se certifică numărul de animale eligibile, că beneficiarul nu face obiectul excluderii de la plată şi că îndeplineşte toate condiţiile de eligibilitate. 

În această perioadă se adresează cu astfel de solicitări fermierii din sectorul zootehnic, până ieri fiind înregistrate 380 de solicitări. Oamenii au de încasat de la APIA plăţile directe complementare pentru 186 de bovine, 95 de ovine şi 99 de caprine. În acelaşi timp, de la bănci pot obţine 200 de lei/cap bovină şi 20 lei/cap ovină/caprină, precum şi 500 de lei primă pe exploataţie, pentru bovine. Sunt şapte bănci cu care APIA a încheiat convenţii, în contul cărora, în momentul efectuării plăţilor, vor intra banii reprezentând plata directă, la nivelul sumei împrumutate şi a celorlalte cheltuieli acceptate de fermier.
La această metodă au apelat, până la momentul la care APIA a început plăţile (16 octombrie), şi fermierii din sectorul vegetal.
Facand un tur al bancilor din Slatina,  cea mai atractiva si mai variata oferta pentru finantarea sectorului agricol, atat cel vegetal cat si pentru cresterea animalelor, o are Banca Transilvania.

Niciun comentariu: