Reabilitarea străzilor din Centrul Istoric, aproape de start

Municipalitatea are deja o ofertă pentru reabilitarea străzilor Mihai Eminescu şi Lipscani, din Centrul Istoric al Slatinei, autorităţile sperând ca în luna mai să demareze şi lucrările. Costurile pentru implementarea acestui proiect se ridică la 16 milioane lei, sume cofinanţate din fonduri europene. Lucrările de reabilitare a străzilor Mihai Eminescu şi Lipscani sunt aproape de a fi demarate, municipalitatea având deja o ofertă pentru realizarea proiectului în valoare de 16 milioane de lei. Pe lângă cele două străzi, vor fi reabilitate şi aleile care fac legătura între cele două artere.



„A fost depusă o ofertă şi o analizăm din toate punctele de vedere-economic, financiar, de eligibilitate. Dacă va fi declarată elibilă şi câştigătoare, atunci vom încheia contractul. Dacă lucrurile se pun cap la cap, în două săptămâni semnăm contractul. Este o ofertă depusă de o firmă cunoscută din Slatina şi încă una din Craiova”, a declarat Minel Prina, administratorul public al Slatinei.

Proiectul va presupune închiderea circulaţiei pentru autoturisme, doar pe strada Lipscani. Se va reface sistemul de iluminat public, se va reabilita şi moderniza reţeaua de canalizare, se vor amenaja spaţii verzi şi străzile vor fi dotate cu mobilier urban.

„Se va pava în totalitate cu granit, pe strada Lipscani cu pavele pietonale de piatră naturală de şase centimetri, iar pe strada Mihai Eminescu cu piatră cubică de opt centimetri pentru că aceasta va fi carosabilă. Trebuie să asigurăm aprovizionarea în zona respectivă şi acest lucru presupune o soluţie constructivă deosebită”,
a adăugat Prina.

„Este o schimbare, dar nu este suficientă”


Deşi proiectul de reabilitare al celor două artere care tranzitează Centrul Istoric ar trebui să revitalizeze această zonă, Minel Prina consideră că acest lucru nu este suficient. El spune că intervenţia la nivelul infrastructurii ar trebui dublată de o reabilitare a imobilelor.

„Într-adevăr, este un efort financiar foarte mare, este o schimbare, dar nu este suficientă. Dacă nu se continuă cu schimbarea imaginii faţadelor, atunci efortul nostru de a reabilita infrastructura nu va avea niciun efect asupra zonei”, crede city-managerul.

Reabilitarea sediului Poliţiei Locale, Primăriei Slatina şi a cancelariei Şcolii Nr.1 este semnalul pe care municipalitatea vrea să-l dea pentru schimbarea aspectului imobilelor din Centrul Istoric.

„Tocmai de aceea, Consiliul Local a început să reabiliteze clădirile care sunt în administrarea noastră. Eu sper ca, odată cu modernizarea străzilor, să dăm trendul şi Centrul Istoric să devină mult mai atractiv astfel încât şi cetăţenii să aibă curajul să-şi reabiliteze clădirile”, a mai declarat Minel Prina.

Niciun comentariu: