Ministerul Educatiei nu este proprietarul softurilor pentru bacalaureat si admitere

Ministerul Educatiei nu este proprietarul niciunui soft, cele pentru bacalaureat, admitere, titularizare, programele "Euro 200" si "Bani de liceu" sunt in proprietatea unei firme, iar ministerul asigura mentenanta, a declarat ministrul interimar Liviu Pop, in emisiunea Dupa 20 de ani difuzata duminica de Pro TV.Transmiterea subiectelor si afisarea rezultatelor sunt niste programe care trebuie sa faca acest lucru. Din pacate, fostii ministi nu au organizat procedura de achizitie a acestor softuri. Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) nu este proprietarul niciunui soft, si aici ma refer la examenul de bacalaureat, de admitere, titularizarea in invatamant, programul ᅡEuro 200ᅡ, ᅡBani de liceuᅡ. Aceste programe sunt proprietatea unei firme, ministerul asigurand mentenanta. Politica ministerului in cei 20 de ani nu a fost una de a achizitiona programe si softuri pentru functionare. Incepem acest lucru odata cu bacalaureatul", a spus ministrul interimar, potrivit Mediafax.
El a precizat ca si anul trecut educatia a functionat cu aceleasi sisteme infomatice.
"Ca sa schimbam acum, s-ar amanta foarte mult procedura de licitatie. Anul trecut, ca si acum, s-a lasat ca sa se vina cu argumentatia de urgenta. Daca as vrea sa fac acest lucru, as avea nevoie de 3.200.000 de euro. Avem in buget, inca de anul trecut, 280.000 euro. Nu am facut achizitia pana acum, am cerut expert de la Ministerul Justitiei, de la Ministerul de Finante. Se lucreaza, sper ca spre miercuri sa avem softurile finalizate.
In 11 zile nu pot face nimic, pentru ca in 28 mai incep inscrierile la bacalaureat si la testele nationale. Nu cred ca pot aparea probleme. Tehnicienii MECTS spun ca pot acoperi orice derapaj sau orice interpretare", a mai spus Pop.
Acesta a precizat ca pentru toate cele cinci softuri, Ministerul Educatiei acum achizitioneaza mentenanta.
"In paralel, este un proiect al Ministerului Eduactiei, cu fonduri europene, ca din 2014 proprietarul licentelor sa fie MECTS", a adaugat Liviu Pop.
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca Ministerul Educatiei va fi obligat sa contracteze prin incredintare directa softul necesar examenului de bacalureat, deoarece fosta administratie nu s-a preocupat de semnarea contractelor pentru acest serviciu.
"Conducerea ministerului este obligata sa negocieze direct pentru softuri, deoarece nu au fost incheiate contractele, probabil asta s-a si dorit", a spus Ponta.
Potrivit premierului, costul pentru cinci softuri se ridica la 280.000 de euro

Niciun comentariu: