Agricultorii olteni vor primi ajutor de minimis pentru 150.000 hectare

Într-un proiect al Ministerului Agriculturii se estimează acordarea unui ajutor de minimis de 200 lei/hectar, pentru demararea în bune condiţii a campaniei agricole de toamnă.
Ministerul Agriculturii ar putea acorda, începând cu acest an, un ajutor de minimis pentru înfiinţarea culturilor agricole de toamnă. Schema de ajutor prevede un cuantum de 200 lei/hectar pentru înfiinţarea culturilor de toamnă, pentru o suprafaţă de minimum un hectar, până la maximum 150 hectare inclusiv, pe exploataţie.

Oltenii înfiinţează culturi de toamnă pe aproximativ 150.000 hectare


De sprijinul financiar, conform proiectului, ar urma să beneficieze producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi familiale, persoane juridice, precum şi alte forme asociative cu sau fără personalitate juridică.

În toamna anului trecut, la nivelul Oltului, culturile de toamnă au fost înfiinţate pe 150.000 hectare, suprafaţa neîregistrând variaţii prea mari de la un an la altul.

„Culturile de toamnă au fost înfiinţate anul trecut pe o suprafaţă de aproape 150.000 hectare. Grâul pe 113.751 hectare, din care 1.115 au fost calamitate, secara pe 21 ha, orzoaica pe 770 ha, orzul pe 8.200 hectare din care 73 au fost calamitate, rapiţa pe 13.070 hectare din care 9.120 calamitate. Suprafaţe pe care se înfiinţează culturi nu variază prea mult de la an la an, poate cu câteva mii de hectare”, ne-a declarat Olga Florica, purtător de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Olt.

Dosarele pentru solicitarea sprijinului financiar ar urma să fie depuse la direcţiile pentru agricultură din fiecare judeţ. Reprezentantul DADR Olt a precizat că până acum instituţia nu a primit nicio informaţie oficială despre ajutorul de minimis.

Şi legumicultorii aşteaptă sprijinul financiar
Legumicultorii olteni au fost afectaţi în acest an de trei ori de fenomenele meteorologice nefavorabile. Gerul şi vijeliile le-au distrus jumătate din producţia agricolă, dar şi multe solarii. În urmă cu două săptămâni, numai în localitatea Izbiceni aproape jumătate dintre solarii au fost distruse în totalitate iar plantele compromise.

„La acest moment, nu putem recupera pagubele decât dacă avem o poliţă de asigurare. Cum nicio firmă de asigurări nu acordă această poliţă pentru solarii, suntem nevoiţi să remediem ce putem, cum putem. În această situaţie, producţia s-a înjumătăţit, timpurietatea a crescut cu aproape două săptămâni, preţurile scad, beneficiarii de fonduri europene nu mai pot îndeplini planul de afaceri”, declara într-o conferinţă de presă Tomel Băieţică, vicepreşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.

Conform proiectului cuantumul maxim al sumei ce urmează a fi acordată este de 7.500 euro pentru un beneficiar.

Niciun comentariu: