pionaj la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Olt


O poveste extrem de interesantă, demnă de seria filmelor cu James Bond, s-a consumat la Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DCPN) Olt, ea fiind ţinută sub obroc mai multă vreme. Episodul dă măsura eficienţei serviciilor secrete în racolarea „colaboratorilor“ care asigură colectarea informaţiilor, pentru că vorbim de existenţa unor aparate de ascultare montate în ascuns în biroul directorului instituţiei
Fostul şi actualul director al instituţiei, Dorin Teodorescu, a fost ascultat în secret mai mult timp prin intermediul a două microfoane montate în biroul său. Omul n-a ştiut nimic până în 2009, când, sub efectul celebrei Ordonanţe 37 privind unele măsuri de îmbunătăţire a activităţii administraţiei publice, a fost înlocuit la conducerea instituţiei. Locul său a fost luat, pentru scurt timp, de inspectorul superior Gheorghe Iorga, care se ocupă în cadrul direcţiei de patrimoniul imobil şi care a descoperit întâmplător că sub biroul directorului se află montat în ascuns un microfon.

Tot el a mai descoperit un astfel de aparat de ascultare şi după caloriferul din încăpere. „Firele“ duceau - surpriză şi mai mare - la un angajat al instituţiei, cel care montase aparatele fiind nimeni altul decât Laurenţiu Comănescu, consilier superior pe patrimoniul mobil şi arheologic. El şi-a recunoscut fapta, dar a susţinut sus şi tare că nu este o „cârtiţă” a serviciilor secrete, că ideea de a-şi spiona şeful îi aparţine şi că ea a avut drept motivaţie „o naivitate”. Este cazul să spunem aici că un ofiţer SRI a încercat să racoleze o altă persoană care lucrează în cadrul DCPN Olt, fără sorţi de izbândă însă.

Fugă ratată


Laurenţiu Comănescu a încercat, după ce a fost descoperit, să-şi schimbe locul de muncă. El urma să ocupe un post în cadrul Consiliului Judeţean Olt, însă cererea i-a fost respinsă după ce conducerea acestei instituţii a aflat de „năzbâtia” de la Direcţia pentru Cultură.

„El a spus că a fost o naivitate, că îi pare rău pentru ceea ce a făcut şi că nu se va repeta. După aceea a încercat să se mute cu serviciul la Consiliul Judeţean, dar, deşi iniţial părea că cererea îi va fi aprobată, în final i-a fost respinsă, după ce cei de la Consiliul Judeţean au aflat de întâmplarea cu microfoanele”, afirmă una dintre puţinele persoane care cunosc povestea în amănunt şi care ne-a furnizat informaţii sub protecţia anonimatului. 

Soartă grea

Revenirea lui Dorin Teodorescu la conducerea instituţiei l-a pus pe subordonatul care îl pusese sub ascultare într-o situaţie ingrată. Omul nu i-ar mai refuza şefului său nimic, aşa că fostul şi actualul director al instituţiei ştie să profite din plin de această conjunctură favorabilă lui.
De pildă, când şeful îl trimite cu procese verbale de constatare a unor controale cu dedicaţie specială la unele instituţii (cu care directorul DCPN Olt are vreo râcă personală), spionul de bunăvoie execută ordinul fără crâcnire. Tărăşenia acestor controale este însă o altă poveste.  

Dorin Teodorescu: „Nu este subiectul meu”
Directorul DCPN s-a arătat în primă fază surprins de întrebările noastre pe marginea subiectului.

„Ce microfoane, unde? Nu ştiu nimic“, a mimat Dorin Teodorescu.

Apoi a lăsat garda jos.

„Nu este subiectul meu. E al domnului Iorga. Deci, te văd (citesc - n.r.) mâine în ziar din nou, nu?“, s-a arătat interesat şeful DCPN Olt.

Niciun comentariu: