Vrem ca pacientul să se simtă în siguranţă şi să aibă încredere atunci când intră în spital


Planul strategic de dezvoltare conceput de Iordache are la bază detalii, care, în viziunea acestuia, sunt menite să ofere încrederea şi confortul necesare pacienţilor care apelează la serviciile spitalului judeţean.
 
La o lună după ce a fost numit manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, timp în care a purtat discuţii cu toţi angajaţii unităţii, Andrei Iordache a creat un plan strategic de dezvoltare a spitalului pe următorii trei ani, pe care urmează să-l prezinte Consiliului Judeţean, administratorul spitalului, şi Primăriei Slatina, care se implică financiar în modernizare.

Proiectul lui Iordache vizează întreaga activitate a spitalului


Planul strategic de dezvoltare conceput de noul manager al SJU vizează întreaga activitate a spitalului şi are la bază schimbarea unor elemente, care să ducă la creşterea gradului de încredere a pacienţilor.

„Săptămâna aceasta vom finaliza şi vom prezenta preşedintelui Consiliului Judeţean şi primarului municipiului Slatina planul strategic de dezvoltare a spitalului pe următorii trei ani, rezultat în urma discuţiilor cu angajaţii şi a activităţii mele din prima lună. Planul este deja schiţat pe şapte capitole - reorganizare spital, investiţii şi circuite, organigramă personal şi paturi, incluzând aici competenţe, perfecţionări, fişe ale postului, dotări şi întreţinere aparatură medicală, control indicatori medicali şi financiari şi componenta de audit intern, fluxuri documente informatizare, asocieri, relaţii cu terţi, promovare. Pe fiecare dintre aceste şapte obiective generale sunt o serie de detalii, pe care le vom prezenta, cel târziu la începutul săptămânii viitoare”, ne-a declarat Iordache.

Acesta a precizat că elementul central al proiectului este pacientul: „Nu vă ascund că în realizarea acestui plan strategic, obiectivele nu au ca prioritate doleanţele angajaţilor spitalului, fie că sunt medici, asistente sau infirmiere. Planul urmăreşte ca pacientul să se simtă mai în siguranţă şi să aibă încredere atunci când intră în Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina. Acesta a fost punctul de plecare al planului strategic, însă şi condiţiile sau gradul de satisfacţie al angajaţilor ocupă un rol important”.

Aparatura de ultimă generaţie pune probleme personalului


Pentru folosirea echipamentelor medicale moderne achiziţionate de Consiliul Judeţean Olt, printr-un proiect cu finanţare europeană, este nevoie de specializarea personalului.

„Există deficit de aparatură medicală şi instumentar, există condiţii hoteliere şi proaste şi bune, dar, ca un paradox, avem în anumite domenii şi în anumite specialităţi aparatură medicală de cea mai înaltă tehnologie la nivel european, dar care nu poate fi folosită la parametri reali de medici. În acest sens, în planul strategic am prevăzut un subcapitol foarte important legat de perfecţionări şi specializări ale personalului medical şi auxiliar în vederea folosirii aparaturii de ultimă generaţie pe care spitalul o are la parametri optimi”, a spus managerul.

Acesta a declarat că în proiectul său are câteva soluţii şi pentru acoperirea deficitului de medici: „Este deficit de medici pe anumite specialităţi, cum ar fi Terapie Intensivă, Urgenţe, Nefrologie, Urologie. Această situaţie se poate remedia prin venirea medicilor care termină rezidenţiatul în spitalul judeţean şi care sunt obligaţi să lucreze în aceeaşi unitate o anumită perioadă. Apoi, avem şi un plan anual de angajare de medici specialişti, pentru a acoperi deficitul. De asemenea, în planul strategic, avem şi o colaborare foarte strânsă, e adevărat, în faza de debut, cu centrele universitare din vecinătatea judeţului, în special cele din Craiova şi Bucureşti, pentru a invita candrele universitare, pe diverse specialităţi, pentru a acorda regulat asistenţă medicală cu un grad ridicat de complexitate pacienţilor din judeţul Olt”.

Medicii, manageri de secţii


În planul strategic, noul manager al spitalului judeţean a creionat şi atribuţiile viitorilor şefi de secţii.

„În acest moment, concursurile pentru şefii de secţii sunt întrerupte, pentru că din punct de vedere legal, eu, ca şi manager interimar, nu am competenţa în a organiza astfel de concursuri. Însă lucrăm la contractele pe care viitorii şefi de secţii le vor avea cu managerul, contracte ferme în care sunt prevăzute, pe lângă formulele tip din Legea 95, şi realizarea şi stabilirea unor indicatori medicali şi financiari. Adică vor fi condiţii de performanţă, iar şefii de secţii vor fi managerii fiecărei secţii în parte cu tot ceea ce presupune această titulatură”, a spus Iordache.

În ceea ce priveşte reorganizarea secţiilor, măsurile din planul strategic sunt ample şi menite să organizeze activitatea în unitatea medicală.

„Avem în planul strategic şi un subcapitol pornit de la propunerile ca o serie de secţii să se comaseze, altele să se înfiinţeze şi de reducere, unde este cazul, a numărului de paturi. Ca să intrăm în detalii, avem în proiect existenţa unui bloc operator unic, a unei sterilizării unice, comasarea a tot ce înseamnă imagistică medicală sub umbrela unei singure secţii. De altfel, propunerile sunt foarte multe şi vizează de la restructurarea tuturor secţiilor, până la mutarea anumitor secţii în cadrul spitalului. De exemplu, corpul central să fie destinat ramurilor chirurgicale, iar corpul materno-infantil să fie destinat ramurilor medicale. În acest sens avem un proiect amplu”, a precizat Iordache.

Acesta crede că prin prisma ajutorului financiar oferit de CJ Olt şi Primăria Slatina se poate realiza ceea ce n-ar fi fost posibil altfel:
„Este un mare păcat să nu se profite de colaborarea pe care Consiliul Judeţean Olt o are cu Primăria Slatina, în vederea modernizării spitalului, pentru că altfel, spitalul nu s-ar putea dezvolta, şi am merge ca în ultimii 20 de ani, cu mici cârpeli, fără nicio perspectivă şi nicio viziune. Avem oportunitatea oferită de cele două instituţii de a realiza un salt, iar peste trei ani, locuitorii judeţului Olt să aibă un spital de încredere”.

Modificări în modul de achiziţie a medicamentelor


Pentru a evita situaţiile în care stocul de medicamente se epuizează şi pacienţii sunt nevoiţi să le cumpere, Iordache a propus modificarea modului de achiziţie.

„Întotdeauna au existat mici probleme în ceea ce priveşte necesarul şi achiziţia de medicamentele, chiar dacă la nivel public, declarativ, totul era roz. Dacă ieşiţi, o să observaţi pacienţi care merg peste stradă şi-şi cumpără medicamente, chiar dacă se declară că nu sunt probleme în acest sens. Ca să evităm aceste situaţii, una dintre abordările noastre a fost schimbarea modalităţii de achiziţie a medicamentelor, în sensul că s-a plecat de la necesarul care a fost aprobat pe anul 2012 de către Consiliul medical, din care fac parte toţi şefii de secţii, dar nu s-a mai mers pe o sumă şi o cantitate fixă de la începutul anului. Am mers pe principiul ca să nu mai cheltuim toată suma destinată achiziţionării de medicamente de la începutul anului, ci doar cât este nevoie, având în stoc o cantitate minimă şi una maximă”, a adăugat managerul.

Niciun comentariu: