Tensiuni intre PDL si UNPR. Pedelistii refuza sa colaboreze cu UNPR-ul lui Gabriel Oprea la alegerile locale din 10 iunie

Democrat liberalii nu vor sa colaboreze si sa sustina candidatii UNPR-ului la alegerile locale din 10 iunie. In ciuda faptului ca presedintele PDL, Emil Boc a anuntat ca PDL va semna un protocol cu UNPR in acest sens, mai multe organizatii PDL - printre care Buzau, Valcea, Dolj si Iasi - sunt in conflict direct cu UNPR si nu accepta colaborarea la nivel local. Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat pentru Hotnews.ro ca partidul va lasa mana libera organizatiilor privind constituirea de aliante in teritoriu, iar protocolul cu UNPR va cuprinde reguli generale de colaborare si nu va fi obligatoriu.
"Vom discuta luni in sedinta conducerii PDL bazele protocolului de colaboare cu UNPR. Se vor stabili reguli generale pentru ca aveam organizatii care nu sunt de acord cu o colaborare cu UNPR la nivel local. Protocolul nu este obligatoriu, iar liderii din teritoriu au liberatea sa faca aliante cu cine doresc: PNTCD, PER, UNPR" , a explicat Ioan Oltean.
 

Initial, democrat liberalii au declarat ca vor face impreuna cu UNPR un protocol la nivel national. Presedintele PDL, Emil Boc a declarat pe 4 martie, la finalul sedintei Colegiului Director, ca s-a decis "sa incheie un protocol de colaborare cu UNPR,  nu alianta electorala, fiind mandatata conducerea partidului sa finalizeze acest protocol".

La o saptamana diferenta, tot in sedinta Colegiului Director, democrat liberalii au decis sa specifice ca protocolul la nivel national cu UNPR nu este obligatoriu si sa dea unda verde aliantelor la nivel local. Potrivt surselor Hotnews.ro, democrat liberalii au hotarat sa se mearga in alegerile locale sub denumirea partidului, iar organizatiile locale sa aiba libertatea de a forma aliante electorale, la nivelul judetelor, aliante care sa nu aiba insa denumire si sigla unitare.

Sursele citate sustin decizia a fost determinata de faptul ca o serie de lideri vechi ai partidului, precum  Radu Berceanu, Vasile Blaga, Cezar Preda, dar si Cristian Preda, Teodor Baconschi si Teodor Paleologu au refuzat colaborarea cu UNPR. Pentru a evita conflicte in interiorul PDL s-a decis ca fiecare organizatie sa-si stabileasca aliantele la nivel local.

De altfel, presedintele PDL Dolj, Radu Berceanu a declarat public ca refuza sa colaboreze cu UNPR la nivel local, atacandu-l dur pe candidatul UNPR, Antonie Solomon si catalogandu-l "puscarias".

Totodata,  liderul PDL Buzau, Cezar Preda, fara a consulta conducerea partidului, si-a anuntat candidatura la CJ Buzau creand un conflict pe plan local cu UNPR. La Buzau, UNPR intentiona sa-l nominalizeze pentru sefia Consiliului Judetean pe senatorul UNPR Ion Vasile si negociase cu PDL sustinerea acestuia.

In judetul Valcea a izbuncit un adevarat scandal intre liderii locali ai  PDL si UNPR. Viceprimarul PDL, Eusebiu Veteleanu, a fost desemnat drept candidat la primarie de catre UNPR, fapt care a declansat scandalul intre cele doua partide. Conducerea PDL Valcea l-a exclus din partid pe viceprimarul Veteleanu si alti  patru consilieri locali.

"Imi pare rau ca a trebuit sa ajungem aici, dar unii dintre colegi au preferat sa stea romaneste cu fundul in doua barci. Nici sa plece, dar nici sa ramana. (...) Nu poti sa fi membru PDL dar in acelasi timp sa te afisezi cu staff-ul unui alt partid, indiferent cat de aliat pare el ca este la centru. Ajunsesem in situatia penibila de a avea candidati din acelasi partid dar sprijiniti de alt partid", a declarat, presedintele PDL Valcea, Romeo Radulescu citat de agentia Agerpres.
 
Si in Iasi sunt probleme pe candidaturi intre PDL si UNPR. Pentru sefia Consiliul Judetean, democrat liberalii au trei propuneri: Petre Movila, Lucian Flasier si  Marius Spanu, in timp ce UNPR doreste sa-l nominalizeze pe Constantin Simirad. In ceea ce priveste primaria Iasiului, PDL si UNPR negociaza pentru sustinerea lui Tudor Ciuhodaru.

Si in organizatia PDL Bucuresti au fost tensiuni din cauza colaborarii cu UNPR. Surse democrat-liberale au declarat pentru HotNews.ro ca in interiorul organizatiei au existat discuti aprinse pe strategia pe care o va aplica organziatia in alegeri. Cristian Preda, Teodor Banconschi si Teodor Paleologu au refuzat un protocol cu UNPR pentru Capitala, nefiind de acord cu asocierea PDL cu partidul lui Gabriel Oprea.

Potrivit surselor citate, acestia au argumentat ca "o asociere cu un UNPR plin de oameni compromisi ar aduce un deficit de imagine partidului si ca va fi principala arma de atac a opozitiei in campania electorala".

De partea cealalta,  presedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, sustine ca in 60% din judetele din tara PDL si UNPR vor colabora sub forma unei aliante locale.

"Cu partenerii din coalitie, in momentul de fata, nu am semnat niciun protocol la nivel national. In prezent, in aproximativ 60% din judete ne-am inteles cu partenerii nostri, iar in aproximativ 20% ne vom intelege si aproximativ 20% in care protocolul nu o sa functioneze. Cautam, la nivel central, sa gasim solutii pentru toate aceste neintelegeri'', a declarat Gabriel Oprea intr-o emisiune la B1 TV.

Oprea a vorbit si despre problemele la nivel local intre PDL si UNPR: ''Noi il avem pe domnul profesor Simirad (...) care va castiga alegerile si mai avem un candidat care sta cel mai bine sociologic, domnul deputat Ciuhodaru. Cautam solutii sa putem armoniza si orgoliile si interesele politice. (...)

Trebuie sa gasim candidatii care, indiferent din ce partid fac parte, vor castiga alegerile. La Buzau aveam o intelegere, ne-am inteles in contextul in care senatorul nostru Vasile va candida la presedintia Consiliului Judetean, iar domnul Preda la Primaria municipiului. Domnul Preda si-a anuntat candidatura la presedintia CJ. Acum cautam solutii'', a explicat presedintele UNPR.

Sociologul Sebastian Lazaroiu a declarat vineri la RFI ca PDL a facut o mare gresela ca nu a facut o alianta cu UNPR pentru alegerile locale. "PSD si PNL vor merge separat la alegerile parlamentare, dupa ce USL va inregistra un esec rasunator la locale: in jur de 37%.

PDL va obtine un scor cu 2 in fata, daca va candida singur la locale. Democrat-liberalii au facut o mare greseala ca nu au decis sa candideze intr-o alianta la locale, eventual cu UNPR", a declarat sociologul Sebastian Lazaroiu, fost consilier prezidential si fost ministru al Muncii.

Niciun comentariu: