Tehnologica Radion, cel mai mare câştigător din contractele cu statul

Tehnologica Radion, firma care se ocupă de înlocuirea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă din Slatina şi din mai multe localităţi din judeţul Olt, se află printre companiile care au câştigat cei mai mulţi bani din contractele cu statul, în ultimii doi ani, potrivit unui studiu al IPP.
Cunoscută de slătineni pentru problemele pe care le-a creat în municipiu pe străzile pe care a lucrat, Tehnologica Radion este compania care a avut şi încă mai are cele mai multe contracte de modernizare şi reabilitare a drumurilor publice din mai multe judeţe. Potrivit unui studiu al Institutului de Politici Publice (IPP), în 2010, CJ Ilfov a atribuit firmei, controlate de omul de afaceri Teodor Berna, un contract de peste 40 de milioane de euro, cel mai bun preţ din licitaţie.

Doar că, imediat, au fost adăugate încă 10 acte adiţionale care n-au mai trecut prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), dar care au crescut valoarea contractului la 86 de milioane de euro, adică mai mult decât dublu. De altfel, Tehnologica Radion a obţinut în 2009 şi 2010 cele mai bănoase 65 de contracte cu Statul, în valoare totală de aproape 400 de milioane de euro.

Acest lucru s-a întâmplat ignorându-se faptul că orice procedură de achiziţii publice ar trebui să înceapă cu un anunţ pe SEAP şi ar trebui să se finalizeze tot în acelaşi fel. Foarte puţină lume ştie ceea ce se întâmplă în realitate, după încheierea contractului de achiziţie publică. Curtea de Conturi ar trebui să verifice ceea ce se întâmplă după semnarea contractului. Deşi ar fi trebuit să creeze cea mai mare piaţă de achiziţii de servicii şi produse, Sistemul Electronic de Achiziţii Publice nu contribuie în acest moment nici la formarea unui mediu de afaceri competitiv, nici la creşterea transparenţei despre modul în care se cheltuiesc banii publici, se mai arată în studiul realizat de Institutul pentru Politici Publice.

Prina: „La Slatina, niciun act adiţional cu Tehnologica”


Administratorul public al Slatinei, Minel Prina, susţine că, în ceea ce priveşte contractul derulat de firma Tehnologica Radion, în municipiu şi în alte localităţi din judeţ, nu există acte adiţionale, care să fi fost încheiate după încheierea licitaţiei.

„În ceea ce priveşte Slatina, în momentul de faţă, nu s-a încheiat niciun act adiţional prin Compania de Apă. Depinde de autoritatea contractantă, în primul rând, şi de mai mulţi factori. Eu nu zic că nu este, dar contractele de la noi au alt statut. În momentul de faţă, şi a trecut ceva timp, nu s-a realizat niciun act adiţional”, a spus Prina.

De când a început lucrările de înlocuire şi reabilitarea a sistemului de alimentare cu apă şi canalizare din Slatina, firma Tehnologica Radion a primit numai reproşuri în ceea ce priveşte execuţia. Principala problemă este legată de faptul că pe mai multe străzi, după finalizarea investiţiei, betonul turnat s-a surpat lăsând loc gropilor. Compania a fost nevoită, în unele cazuri, să refacă chiar de trei ori.

„Zonele pe care le-am reclamat atunci s-au refăcut, numai că în continuare se surpă străzile. Dar se intervine. Ultima care a căzut a fost la intersecţia cu strada Silozului”, a mai spus Prina.

Proiectul care vizează reabilitarea şi extinderea reţelei de alimentare cu apă şi canalizare din Slatina se ridică la aproximativ 42 de milioane de euro, numai pentru reşedinţa judeţului. În aceste costuri este inclusă şi construcţia unei noi staţii de epurare în zona lacului Căcâna, pe malul stâng al Oltului.
 

Niciun comentariu: