Slatina, în topul celor mai îndatorate oraşe din România

Municipiul Slatina ocupă locul patru într-un top al celor mai îndatorate oraşe din ţară, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice, citate de site-ul economica.net. Gradul de îndatorare al reşedinţei Oltului este de 23,97%, soldul datoriei fiind de 99,15 milioane lei. 99,15 milioane de lei este datoria pe care municipalitatea a acumulat-o până acum, Slatina plasându-se pe locul patru într-un top al celor mai îndatorate oraşe din România. Datele înregistrate de Ministerul Finanţelor publice şi citate de portalul economica.net mai arată că gradul de îndatorare al slătinenilor este de 23,97%.
Data ultimei rate pe care slătinenii trebuie să o achite la creditele făcute de municipalitate este 3 noiembrie 2025.
La sfârşitul anului trecut, mai marii Primăriei Slatina au recunoscut, într-o conferinţă de presă, că municipalitatea are patru contracte de împrumut la diverse bănci.

Primăria Slatina, datornic şi girant

Banca Comercială Română şi Raiffeisen Bank sunt doi dintre cei mai importanţi creditori ai municipalităţii, Darius Vâlcov susţinând că gradul de îndatorare al Slatinei se ridică undeva la 16%.

„Sunt cele două împrumuturi vechi, unul la BCR şi unul la Raiffeisen, din care mai avem de achitat la BCR 54 de milioane de lei noi, respectiv 42 la Raiffeisen. Asta înseamnă 96 de milioane, datoria pe care noi o avem, astăzi, de plătit la bănci. Ca şi grad de îndatorare este de 16%, ţinând cont că gradul maxim de îndatorare al municipalităţii este de 30%. Contractul de la Raiffeisen este pe 18 ani, iar cel de la BCR este pe zece ani”, declara primarul Vâlcov.

Edilul-şef a precizat că primăria are şi un contract pentru o linie de credit, schemă financiară necesară pentru susţinerea implementării proiectelor pe fonduri europene.

„Avem patru contracte de împrumut, dintre care unul este de garanţie. Avem un contract de 200 de miliarde care nu a fost semnat, dar a fost aprobat de Consiliul Local şi garantat de către Guvernul României pentru a-l avea la dispoziţie, dacă va fi necesar, anul viitor, pentru a susţine cota parte pe care noi o avem de plătit pentru proiectele pe fonduri europene”, a mai spus Vâlcov.

Pe lângă împrumuturile proprii, municipalitatea slătineană a girat şi un împrumut al Companiei de Apă Olt, banii urmând să fie investiţi tot în Slatina.

„Suntem giranţi pentru 120 de milioane luate de Compania de Apă, toţi aceşti bani intrând în lucrări pe apă şi canal din oraşul nostru. Dar sunt sigur că, la cum am văzut situaţia financiară a CAO, noi nu va trebui niciodată să plătim pentru că au peste un milion de euro profit anual. Deci au bani”, a mai spus Vâlcov.

Bugetul Slatinei: peste 97 de milioane de lei


Bugetul Slatinei pentru acest an va fi de peste 97 de milioane de lei, aceeaşi sumă fiind strânsă din taxe şi impozite sau alte venituri, în anul precedent.

„Pe anul 2012, bugetul este fundamentat pe venituri de 97.732.000 de lei. Legea Finanţelor Publice ne impune ca la fundamentarea bugetului să ţinem cont de veniturile realizate în anul anterior. În anul 2011, am avut ca şi venituri în bugetul local exact această sumă, 97.732.000 de lei”, a declarat Minel Prina, administratorul public al Slatinei.

Municipalitatea promite să cheltuie cei mai mulţi bani pentru investiţii, o sumă foarte mică urmând să fie destinată cheltuielilor cu personalul Consiliului Local.

Niciun comentariu: