Fulga, dat afară din spital pentru a doua oară

Comitetul Director al Spitalului Judeţean Slatina a decis, luni, desfacerea contractului de muncă al medicului Cornel Fulga. Raportul Comisiei de disciplină a spitalului a arătat că medicul a încălcat grav prevederile fişei postului în cazul bărbatului din Găneasa pe care a refuzat să-l trateze.
 
Decizia Comitetului Director vine ca urmare a concluziilor din raportul Comisiei de Disciplină conform cărora Fulga nu a respectat fişa postului în cazul lui Marin Mitrache, pacientul de 65 de ani care a murit după ce medicul a refuzat să-l trateze.

„În şedinţa Comitetului Director de astăzi, s-a luat în discuţie raportul Comisiei de disciplină în ceea ce priveşte desfacerea contractului de muncă pe perioada cercetării disciplinare a domnului doctor Fulga. În urma prezentării acestui raport, Comitetul director a luat decizia desfacerii disciplinare a contractului de muncă al domnului doctor Fulga”, a declarat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, Andrei Iordache.

Din Comitetul Director fac parte managerul SJU Slatina, şi directorii economici, medicali şi de îngrijiri medicale ai unităţii spitaliceşti.

În după-amiaza zilei de 11 februarie, Marin Mitrache, de 65 de ani, din Găneasa, a fost adus cu o ambulanţă la UPU Slatina. Medicul de gardă, Cornel Fulga, a refuzat să-l investigheze pe motiv că este băut şi agitat. Ca să se spele pe mâini, l-a trimis pe bărbat la Psihiatrie, pe strada Drăgăneşti. Aici pacientului i s-au făcut o serie de analize şi a fost calmat. În noaptea de sâmbătă spre duminică, pacientul a intrat în comă, iar la ora 00.20 a fost solicitată Ambulanţa. Medicii de pe ambulanţă au încercat, în zadar, resuscitarea bărbatului timp de 40 de minute.

„Nicio instanţă din lume nu poate să-i dea dreptate într-un caz atât de flagrant”


Ancheta internă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, în cazul doctorului Cornel Fulga, a fost finalizată, la începutul lunii, Comisia de disciplină ajungând la concluzia că medicul a încălcat grav prevederile fişei postului. Din cauză că nu a fost examinat şi tratat, Marin Mitrache de 65 de ani, din Găneasa, a murit, în luna februarie, după ce a fost trimis de la UPU la Secţia de Psihiatrie. Managerul Andrei Iordache spune că raportul Comisiei de disciplină a fost suficient pentru a se lua decizia desfacerii contractului de muncă al medicului Fulga.

„Comisia de disciplină a constatat ceea ce constatasem şi noi, dar a cuantificat exact neîndeplinirea obligaţiilor de serviciu ale domnului doctor Fulga. În urma acestui comportament, persoana respectivă a decedat. Atunci, până să ajungă şi raportul oficial al Serviciului de Medicină Legală, cel al Comisiei de la Ministerul Sănătăţii, cel de la Colegiul Medicilor, din punct de vedere disciplinar, din punct de vedere administrativ, am luat decizia de desfacere disciplinară a contractului de muncă”, a declarat Iordache.

Managerul a precizat că s-a avut în vedere şi faptul că Fulga este recidivist. În ianuarie 2009, Mihai Constantinescu, un bărbat de 63 de ani, din Drăgăneşti-Olt, a ajuns la Urgenţe, unde medic de gardă era acelaşi Cornel Fulga. Fără să-i acorde îngrijirile medicale necesare, Fulga a trimis pacientul de la o secţie la alta, timp de patru ore. Bărbatul a murit pe un scaun, în sala de aşteptare a UPU. Deşi i s-a permis să-şi reia activitatea în spital, SJU Slatina a făcut recurs la decizia Tribunalului Olt de a declara nulă decizia de concediere a doctorului Fulga, având termen pe 4 aprilie, la Curtea de Apel Craiova.

„Ceea ce a făcut domnul doctor înainte a cântărit pentru că este, în primul rând, o recidivă în ceea ce priveşte comportamentul de asemenea manieră faţă de pacienţi. În legătură cu greşelile pe care s-au făcut, nu vreau să comentez. Tot într-un caz flagrant ca şi acesta, decizia administrativă n-a fost justificată legal şi astfel s-a ajuns să se piardă în justiţie. Eu sunt convins că nicio instanţă din lume nu poate să-i dea dreptate într-un caz atât de flagrant ca cel de acum”, a mai spus Andrei Iordache.

SJU, dator la Fulga


După cazul bărbatului din Drăgăneşti-Olt, petrecut în urmă cu trei ani, Ministerul Sănătăţii a decis concedierea medicului Cornel Fulga. Acesta a fost însă repus în drepturi de Tribunalul Olt, în vara anului 2012, pe motiv că, în decizia de concediere, nu se specifică explicit ceea ce înseamă „abateri grave”, acuzaţia care i-a fost adusă doctorului. Mai mult, spitalul trebuie să-i achite medicului şi remuneraţia din perioada în care nu a mai fost primit în spital.

„Cu tot cu contribuţii la stat, Spitalul trebuie să-i dea aproape două miliarde de lei vechi. Suntem obligaţi să-i plătim numai că există o procedură şi nişte norme legale în care, în primul an, vom plăti doar 5% şi aşa mai departe. Deci nu-i vom plăti toată suma”, a precizat managerul Andrei Iordache.

Niciun comentariu: