Fabrica de zahăr Corabia, trasă pe linie moartă de UE

Fabrica de zahăr din Corabia rămăsese până nu demult singura de acest gen din sudul ţării, al cărei domeniu de activitate nu suferise vreo mutaţie severă din partea măsurilor economice haotice din mandatele guvernelor care s-au perindat la putere.
Mai mult, compania din Corabia vroia în urmă cu cinci ani  să-şi extindă activitatea în agricultură, intenţionând să-şi mărească suprafeţele cu culturi agricole, după ce, în 2007, societatea administra circa 4.000 de hectare în sudul ţării. Decizia a fost luată pentru a rentabiliza activitatea firmei, iar producţia urma să fie livrată unor companii din sectorul alimentar. Uniunea Europeană, conform măsurilor post-aderare de revitalizare a sectorului de producere şi desfacere a zahărului pe piaţă de consum din UE, ar fi trebuit să acorde sprijin financiar fabricii de la Corabia pentru ca aceasta să poată să-şi lărgească producţia de la un an la altul.
Din  nefericire, comunitatea europeană  a sistat acordul cu România privind susţinerea activităţii de prelucrare a sfeclei de zahăr, în favoarea ţării vecine, Bulgaria. Odată cu această măsură fabrica din Corabia a  început să intre într-un con de umbră vizibil, care s-a resimţit, în special, la nivelul cantităţii de zahăr obţinute în ultimii ani. Toate acestea cu grave repercusiuni asupra vieţii economice din zonă şi nu numai. În prezent, în România funcţionează nouă fabrici de zahăr, din care cinci procesează doar zahăr brut (Buzău, Lieşti, Urziceni, Călăraşi şi Corabia), în timp ce alte două (Roman şi Oradea) folosesc zahăr brut şi sfeclă de zahăr.
Fabricile de la Luduş şi Bod procesează doar sfecla de zahăr. Interesant este că în România consumul de zahăr este de peste 600.000 de tone pe an, media pe cap de locuitor fiind de circa 28 kg, faţă de 35 kg în UE. Pentru comparaţie, Bulgaria are un consum anual de 260.000 de tone, ceea ce înseamnă circa 30 kg pe cap de locuitor. Deşi poate părea paradoxal, acest raport ar putea fi chiar  care a înclinat balanţa în favoarea ţării de la sud de Dunăre. Vom reveni cu amănunte!

Niciun comentariu: