Doctorul Fulga a încălcat prevederile fişei postului

Comisia de disciplină a finalizat ancheta în cazul medicului Cornel Fulga, din cauza căruia, în luna februarie, a murit un pacient. Concluziile comisiei sunt că pacientul nu a fost examinat şi nici nu a fost tratat, lucruri ce reprezintă încălcări grave ale fişei postului.
Ancheta internă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, în cazul doctorului Cornel Fulga, a fost finalizată, Comisia de disciplină ajungând la concluzia că medicul a încălcat grav prevederile fişei postului. Din cauză că nu a fost examinat şi tratat, Marin Mitrache de 65 de ani, din Găneasa, a murit, în luna februarie, după ce a fost trimise de la UPU la Secţia de Psihiatrie.

„Comisia a constatat că s-au observat nişte încălcări ale prevederilor fişei postului la domnul doctor, în sensul că nu a examinat pacientul. Aşa rezultă din ancheta noastră. Nu l-a investigat, nu l-a tratat, iar acestea sunt încălcări destul de grave ale fişei postului. Mai departe, va hotărî Comitetul Director ce măsură va lua”, a declarat doctorul Liviu Radu, şeful Comisiei de disciplină.

Din Comitetul Director fac parte managerul SJU Slatina, şi directorii economici, medicali şi de îngrijiri medicale ai unităţii spitaliceşti. În după-amiaza zilei de 11 februarie, Marin Mitrache, de 65 de ani, din Găneasa, a fost adus cu o ambulanţă la UPU Slatina. Medicul de gardă, Cornel Fulga, a refuzat să-l investigheze pe motiv că este băut şi agitat. Ca să se spele pe mâini, l-a trimis pe bărbat la Psihiatrie, pe strada Drăgăneşti. Aici pacientului i s-au făcut o serie de analize şi a fost calmat. În noaptea de sâmbătă spre duminică, pacientul a intrat în comă, iar la ora 00.20 a fost solicitată Ambulanţa. Medicii de pe ambulanţă au încercat, în zadar, resucitarea bărbatului timp de 40 de minute.

Colegiul Medicilor şi Ministerul, în aşteptare

Cazul medicului Fulga este anchetat şi de Colegiul Medicilor Olt, care încă nu şi-a făcut publice concluziile.

„Noi judecăm aici, strict încălcările fişei postului, nu din punct de vedere medical. Din punct de vedere medical, se va judeca la Colegiul Medicilor, când se va obţine raportul de autopsie. Noi nu susţinem că pacientul a murit din cauza doctorului, noi decât am observat că sunt nişte încălcări ale fişei postului”, a mai spus doctorul Liviu Radu.

De asemenea, la Spitalul Slatina a venit şi o comisie trimisă de ministrul sănătăţii Ladislau Ritli, tot pentru a ancheta cazul doctorului Cornel Fulga. Deşi reprezentanţii ministerului susţineau că vor comunica în maximum trei zile concluziile anchetei, încă se lasă aşteptaţi. Oamenii din minister au luat la control toate documentele întocmite în cazul pacientului Marin Mitrache, de la venirea sa la UPU şi până la deces. Echipa de control a audiat toate cadrele medicale implicate în caz.

„Am venit aici conform unui ordin al ministrului sănătăţii să verificăm ce s-a întâmplat cu cazul de sâmbătă noaptea. Acum suntem la faza de studiere a documentelor, o să se întocmească un raport de control, concluziile vor fi comunicate de către biroul de presă de pe lângă Ministerul Sănătăţii, după aprobarea raportului de către domnul ministru. Toată lumea va fi audiată, şi Ambulanţa şi spitalul. În maxim trei zile, după terminarea audierilor, vom avea un răspuns concret”, a declara Alin Costache, şeful echipei de control.

Comisia ministerială care a venit la Spitalul Slatina este din compusă şapte persoane, medici specialişti în medicina de urgenţă, dar şi un jurist.

Recidivist

În ianuarie 2009, un bărbat de 63 de ani, din Drăgăneşti-Olt, Mihai Constatinescu, a ajuns la Urgenţe, unde medic de gardă era acelaşi Cornel Fulga. Fără să-i acorde îngrijirile medicale necesare, Fulga a trimis pacientul de la o secţie la alta, timp de patru ore. Bărbatul a murit pe un scaun, în sala de aşteptare a UPU. Deşi i s-a permis să-şi reia activitatea în spital, SJU Slatina a făcut recurs la decizia Tribunalului Olt de a declara nulă decizia de concediere a doctorului Fulga, având termen pe 4 aprilie, la Curtea de Apel Craiova.

După primele analize şi discuţii preliminare din cadrul comisiei de disciplină, managerul Spitalului Judeţean a decis să-l suspende pe doctorul Cornel Fulga din funcţie până la finalizarea anchetelor. Motivele acestei decizii ţin tot de faptul că medicul nu a respectat fişa postului şi nu a trecut în foaia de observaţie a pacientului toate simptomele privind starea acestuia, în momentul prezentării la UPU. Managerul Andrei Iordache a luat această măsură pentru a preîntâmpina situaţii care să lezeze pacienţii, mai ales că în ultimii ani, din cauza neglijenţei unor medici, Spitalul Judeţean a fost numit „Spitalul Groazei”. Pe numele medicului Cornel Fulga a fost deschis şi un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Cercetările sunt făcute de poliţiştii slătineni, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Parchetul Judecătoriei Slatina.

Fulga se consideră nevinovat

Medicul Cornel Fulga a fost audiat de comisia trimisă de Ministerul Sănătăţii în legătură cu cazul pacientului Marin Mitrache, de 65 de ani, din Găneasa, care a murit, pe 11 februarie, după ce doctorul l-a ignorat, la Urgenţe. Fulga a respins acuzele care i-au fost aduse precizând că, în opinia lui, a făcut exact ceea ce trebuia.

„Toţi care m-au acuzat până acum, inclusiv managerul şi mass-media, nu au dreptate fiindcă eu nu mă consider vinovat de nimic. Am efectuat ceea ce trebuia făcut, pacientul fiind foarte agitat. Am luat decizia de a fi trimis pentru examen de specialitate în Secţia de Psihiatrie. Repet, pentru tratament de specialitate, nu l-am internat expres acolo ca să scap de el aşa cum s-a vehiculat”, a declarat Fulga.

Medicul Fulga a ţinut să dezmintă informaţia conform căreia, pacientul în vârstă de 65 de ani a stat la Unitatea de Primiri Urgenţe timp de aproximativ o oră.

„Pacientul a venit în jurul orelor 16.00, a fost examinat cu greutate de timp, până s-a făcut şi foaia şi transferul, a durat în jur de 10-15 minute, după care a fost trimis cu aceeaşi salvare la Secţia de Psihiatrie pentru examenul de specialitate, nu cum se vehiculează că a stat în UPU o oră fără a i se face nimic”, a conchis doctorul Cornel Fulga.

Niciun comentariu: