Decizia privind aderarea României la Schengen a fost amânată până în septembrie

Uniunea Europeană a amânat până în septembrie luarea unei decizii privind aderarea României și Bulgariei la Schengen, potrivit unui proiect de declarație finală a Consiliului European, citat de EUobserver şi NewsIn.
Declarația finală urmează să fie semnată astăzi, după încheierea Consiliului European de la Bruxelles.
Potrivit cotidianul austriac Die Presse, președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, ar fi încercat să ajungă la un compromis, astfel încât în text să se precizeze că România și Bulgaria ar urma, în septembrie, să primească "în principiu" undă verde pentru aderarea la Spațiul Schengen. 
Singura țară care se opune aderării celor două state este Olanda, pe motivul lipsei de progrese în lupta împotriva corupției. Cu puțin timp înainte de debutul lucrărilor summit-ului, președintele Traian Băsescu și premierul bulgar, Boiko Borisov, au avut o întrevedere cu premierul olandez, Mark Rutte, cu președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, și cu premierul danez, Helle Thorning-Schmidt, pe tema aderării României și Bulgariei la Schengen.
Premierul olandez a declarat înainte de Consiliul European că țara sa nu și-a schimbat poziția în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Niciun comentariu: