Agricultorii PFA, scutiţi anul acesta de la plata impozitului pe venit

Agricultorii care s-au înregistrat ca persoane fizice autorizate (PFA) vor fi scutiţi în acest an de la plata impozitului pe venit, potrivit unei circulare emise recent de Ministerul Finanţelor, informează Agerpres. Anunţul a fost făcut azi, la Sfântu Gheorghe, în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Tanczos Barna, deputatul UDMR Covasna Edler Andras, precum şi şefii Finanţelor Publice şi Direcţiei Agricole Covasna, Ambrus Attila, respectiv Konczei Csaba. 
Edler Andras a declarat că agricultorii cu PFA care au plătit impozit pe venit către stat pot solicita restituirea acestuia. 
"Foarte mulţi fermieri s-au înregistrat în ultimii ani ca persoane fizice autorizate ca să poată accesa fonduri europene şi din acel moment s-au trezit că trebuie să plătească impozit după veniturile din agricultură, că fiscul le cere impozit. Unii chiar au vrut să renunţe la subvenţii, decât să aibă de-a face cu fiscul. Eu am arătat că în cazul lor nu ar trebui să se perceapă impozit, iar argumentele mele au fost acceptate de Ministerul Finanţelor. În circulara emisă vinerea trecută se menţionează foarte clar că nici agricultorii individuali cu certificat de producător şi nici cei cu PFA nu trebuie să plătească anul acesta impozit pe venit", a declarat Edler Andras. 
Şeful Direcţiei Finanţelor Publice Covasna, Ambrus Attila, a subliniat, însă, că acest lucru nu înseamnă că agentul economic sau contribuabilul este scutit a mai ţine evidenţele fiscale sau contabilitatea simplă. 
'Veniturile agricultorilor nu vor mai fi impozitate în acest an, dar veniturile nete sau profiturile trebuie declarate', a spus Ambrus Attila. 
Secretarul de stat Tanczos Barna a menţionat că se lucrează la un nou sistem de impozitare a veniturilor agricultorilor care ar putea intra în vigoare la începutul anului viitor şi care vizează în principal impozitarea persoanelor care exploatează suprafeţe mari de teren ori au ferme mari şi sunt orientaţi către valorificarea producţiei. 

Niciun comentariu: