Slatina, orasul lui Rex

Pensionarii din Slatina au semnalat faptul că, în municipiu, problema câinilor fără stăpân devine pe zi ce trece tot mai mare în ciuda faptului că serviciul de ecarisaj a fost concesionat de o firmă privată.

Ei spun că patrupedele se strâng în adevărate haite urbane şi că cei mai vulnerabili în faţa lor sunt copiii şi persoanele de vârsta a treia.

„Pe stradă sunt destul de mulţi câini şi nu sunt unu-doi, ci haite de 10-15. Vreau să vă spun că pe strada Basarabilor, lângă Minulescu, nu poţi să treci seara şi dimineaţa. Tot oraşul e plin de câini”, a spus Florea Mitroi, preşedintele Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice Olt.


Liderul vârstnicilor n-a fost impresionat de cifrele prezentate de Mihaela Stana, şefa Direcţiei Administrarea Domeniului Public şi Privat, potrivit cărora firma Olcon Metal a prins de la începutul anului peste 400 de câini fără stăpân. Florea Mitroi a reclamat şi faptul că foarte multe patrupede de la adăpostul de Sărăceşti sunt încredinţate arbitrar unor cetăţeni.

„Nu ştiu dacă 424 au fost prinşi de acest serviciu, dar mai e o problemă. Dacă se prinde şi se sterilizează, nu pricep cum de se dau aceşti câini la locatarii blocurilor. Sunt scări de bloc unde sunt luaţi câte 5-6 câini de unii locatari.

E adevărat că iubesc câinii, dar n-au unde să-i ţină, n-au adăpost, spaţiu adecvat, şi îi ţin în faţa blocului. Pentru copii şi bătrâni există totuşi un pericol”, a spus el.

„Pensionarii, la întâlnirile noastre, mi-au spus că în zona Steaua există o doamnă care are în apartament 10 câini, luaţi legal de la acest serviciu. Pe Tudor Vladimirescu este o doamnă care are 30 de câini în curte. Mi se pare că aici ar trebui să poată interveni primăria”, a adăugat Mitroi.

Olcon Metal, activitate lentă


Florea Mitroi a opinat că cei care se ocupă de prinderea câinilor fără stăpân din Slatina nu cunosc situaţia reală din municipiu. El crede că ar trebui găsite soluţii pentru adunarea a cât mai multor câini.

„Eu nu ştiu cât de bine cunosc cei de la ecarisaj realitatea, dar cert este că oraşul este plin de câini şi că nu toţi sunt cuminţi aşa cum ar trebui să fie. Ori pensionarilor, fiind bătrâni, având reflexele mai slabe, le este foarte greu să se apere de aceşti câini şi nu numai pensionarii.

Mai sunt şi copii şi concluzionăm că a început să devină un pericol această trupă mare de câini comunitari. Cred că ar trebui mai multă activitate”, a conchis liderul vârstnicilor slătineni.

Extinderea adăpostului de la Sărăceşti, prioritară

Mihaela Stana, directorul DADPP, crede că o soluţie pentru reducerea numărului de patrupede fără stăpân din Slatina este modernizarea şi extinderea adăpostului de la Sărăceşti.

„Locaţia este subdimensionată având în vedere numărul mare de animale nesterilizate aflate în libertate şi riscul la care este supusă populaţia în condiţiile în care periodic sunt raportate cazuri de atacuri ale animalelor.

Pentru aducerea adăpostului la o capacitate adecvată se va construi în cel mult doi ani un nou parc de padocuri situat pe patru tronsoane, fiecare dintre aceste tronsoane urmând să fie compus din cel puţin zece miniadăposturi utilate conform legislaţiei în vigoare”, a precizat şefa de la Patrimoniu.

Niciun comentariu: