Primăria forţează mâna chiriaşilor să cumpere ANL-urile


Slatina deţine patru blocuri ANLPrimăria Slatina anunţă mărirea chiriilor percepute locatarilor celor patru blocuri ANL, în speranţa că astfel îi va forţa să le cumpere. Condiţia vânzării este impusă de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, care altfel nu va mai acorda banii necesari finalizării celor 108 locuinţe aflate în construcţie.
Consilierii locali au aprobat ieri prelungirea contractelor de închiriere pentru locatarii blocurilor ANL 19D de pe strada Ecaterina Teodoroiu şi V5 de pe bulevardul AI Cuza. Cum au trecut cei cinci ani de la repartizare, contractele au fost prelungite pentru încă un an de zile, începând cu data de 6 mai 2011.

Managerul public Minel Prina a anunţat în şedinţa de consiliu că municipalitatea intenţionează ca într-o şedinţă viitoare să prezinte consilierilor spre aprobare un proiect de hotărâre care vizează mărirea chiriilor percepute locatarilor din blocurile ANL. „Poate aşa chiriaşii vor fi determinaţi să le cumpere. ANL n-o să dea bani pentru construirea altor apartamente dacă nu sunt vândute cele construite în anii anteriori. În plus a crescut şi preţul lor şi este posibil să crească în continuare. Noi vrem să poată fi terminate cele 108 aflate în construcţie, dar sunt slabe şansele dacă nu le cumpără chiriaşii pe cele construite deja”, şi-a explicat Minel Prina intenţia.
Municipiul reşedinţă deţine patru imobile construite prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe: blocul V3 de pe Bulevardul AI Cuza, blocul 19 scara D de pe strada Ecaterina Teodoroiu intersecţie cu strada Artileriei, blocul 4 de pe strada Artileriei şi blocul G2 de pe strada Banului. Procedurile de scoatere la vânzare au fost demarate încă de anul trecut pentru primele trei blocuri, cu 85 de apartamente şi o garsonieră. Blocul de garsoniere G2, cu 50 de unităţi locative, îndeplinind condiţia de vechime, a fost scos la vânzare în urmă cu doi ani. Cum legea ANL prevedea plata în numerar, nu în rate, chiriaşii şi-au retras cererile, iar din cei şapte solicitanţi rămaşi, până la ora actuală niciunul nu a devenit proprietar.
Cea mai mică unitate locativă măsoară 33,6 metri pătraţi, iar cea mai mare 63,5 metri pătraţi. Potrivit formulei vechi de calcul, aplicată la nivel naţional, o garsonieră ajungea la 13.675,2 euro, iar cel mai mare apartament la 25.844,5 euro, preţ din care se scade amortizarea. Noua formulă a mai adăugat 41 de euro pe metru pătrat. Astfel, noua valoare de înlocuire este de 448 euro/mp, faţă de cea de 407 euro/mp aplicată anul trecut, cu 10% mai mult.

Chiria porneşte de la 60 de lei pe lună
Chiria percepută pentru o locuinţă ANL se calculează în funcţie de venitul beneficiarului. La Slatina, cea mai mică chirie este de 60 de lei pe lună, iar cea mai mare ajunge la 150 de lei. Unui chiriaş care a depăşit 35 de ani i se calculează după altă formulă chiria. Excepţia este înregistrată într-un singur caz, slătineanul respectiv plătind 237 de lei pe lună.





Niciun comentariu: