Reteaua lui Bercea Mondial

Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a reuşit să găsească naşi influenţi pentru opt dintre fiii şi nepoţii luiInterlopul din Drăgăneti- Olt a dezvoltat relaţii cu personaje-cheie din justiţie, politică şi administraţie şi nu s-a sfiit să se laude cu acestea ori de câte ori a avut ocazia.
Înrudit în casa Domnului
Bercea Mondial s-a înrudit cu două personaje din justiţie, printr-un singur botez, în 2005. Atunci, naşă a fost Maria Huza, fost preşedinte al Tribunalului Bucureşti, apropiată a fostului ministru PSD al Justiţiei Rodica Stănoiu. Moaşă pentru micul Judecător, fiul lui Bercea, a fost un alt magistrat, Sofia Mariana Moţ, judecător la Tribunalul Olt, transferată din 2004 la Secţia Comercială a Curţii de Apel Craiova, unde activează şi în prezent. Lidia Bărbulescu, care făcea parte tot din cercul Rodicăi Stănoiu, ar fi participat şi ea la aceeaşi petrecere de botez.
Magistratul a fost promovat în 2001 din fotoliul de judecător al Tribunalului Olt direct la Curtea Supremă, fără a mai trece pe la o curte de apel. Un alt fiu al lui Sandu Anghel, Televizor, are ca naş de botez un procuror: Gheorghe Brenciu. Acesta a fost mai întâi şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, apoi magistrat la Parchetul Curţii de Apel Craiova, până în 2004, când a fost pensionat.

„Neamurile" din administraţia locală
Bercea Mondial a legat de-a lungul timpului relaţii de rudenie şi cu personaje din administraţie. Notoriu este cazul lui Gabriel Diaconu, viceprimar al Slatinei în perioada 2004 - 2006 şi consilier judeţean în 2008 - 2009. El recunoaşte că, în februarie 2005, i-a botezat un nepot lui Sandu Anghel, dar nu vrea să-i spună numele.
„Cel mai frumos lucru este ca un creştin să boteze un alt creştin. Alte probleme n-am avut cu Bercea Mondial, nu am alte relaţii, nu l-am ajutat cu nimic. Ne cunoaştem şi atât. Nici n-am mai vorbit cu el de mult timp", a declarat Diaconu.
Fostul viceprimar are, în prezent, un dosar pe rolul Judecătoriei Slatina. El este acuzat de DNA că a atribuit ilegal 18 contracte din bani publici. Tot un nepot i-a creştinat şi Marian Chitea, director al Hidroserv Slatina, propus în urmă cu doi ani pentru funcţia de subprefect al judeţului Olt. În octombrie 2009, naş pentru Maria, fiica lui Ambasador şi a Isaurei, deci nepoată a lui Bercea, a fost Iulius Şpak, consilier local din 2008 până în prezent.

Fratele preşedintelui
Presa a relatat că şi Nicolae Grădinaru, prefect al judeţului Olt în 1990 - 1993, senator în 1990 - 1992 şi deputat din 1996 - 2004, s-a înrudit cu Bercea Mondial, căruia i-a botezat un fiu, deşi acum neagă acest fapt: „Nu i-am botezat niciun copil! Nici nu l-am cunoscut. Şi, dacă i-aş fi botezat, care ar fi fost problema? A devenit infracţiune să creştinezi un copil de ţigan?"
Lista personajelor faimoase care au intrat în rol de naşi, la rugămintea lui Bercea Mondial, o încheie fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, care, pe 30 ianuarie 2010, a creştinat-o pe Renata-Doiniţa, o nepoată a interlopului. La ceremonia desfăşurată la Constanţa şi continuată cu o petrecere la Eforie Nord a fost prezent şi Iulian Teşeleanu, fostul şef al Vămii Agigea.

Convins că îl scapă «reţeaua»
Procurorii olteni au obţinut probe care atestă nu doar că Bercea Mondial este cel care l-a înjunghiat joi seară pe Ionuţ Anghel (17 ani), zis Mercedes, ci şi că a încercat apoi să se asigure că toţi cei care îl puteau incrimina vor face declaraţii false. Aşa cum reiese din încheierea de şedinţă pronunţată duminică de Tribunalul Olt, interlopul a luat legătura telefonic cu administratorul barului din Drăgăneşti-Olt unde a avut loc scandalul, „cerându-i să afirme, în contradicţie cu realitatea, că unul dintre fiii săi a fost cel care a tăiat victima".
De asemenea, Sandu Anghel l-a contactat şi pe unul dintre martorii oculari, pretinzându-i „să nu-l bage la puşcărie nevinovat, că nu a tăiat pe nimeni". Mai mult decât atât, anchetatorii au conchis că Bercea Mondial a încercat să ajungă la o înţelegere cu nepotul pe care-l înjunghiase, mergând vineri să discute cu Mercedes, la Spitalul de Urgenţă. „Inculpatul, în cadrul convorbirii cu numitul V.I., afirma că «sunt la Craiova. Lasă-mă, că sunt la spital»", se precizează în încheiere.
Infatuarea de care a dat dovadă Bercea Mondial pe scările Tribunalului Olt când şi-a numit rudele „nişte proşti" care l-au băgat după gratii l-a caracterizat şi pe parcursul audierilor. Eugen Iacobescu a relatat că liderul ţiganilor n-a putut scrie o declaraţie inteligibilă, dar a ţinut să le arate anchetatorilor că el, fără şcoală, a reuşit să facă milioane de euro, pe când „oameni cu facultate nu sunt în stare de nimic".
Potrivit magistraţilor, Sandu Anghel se lăuda cu faptul că are relaţii strânse cu diverse personaje influente din politică şi justiţie şi era ferm convins că acestea îl vor ajuta să scape nepedepsit.

CITATE
„Conduita generală a inculpatului, caracterizată prin megalomanie şi spirit dominator, i-au fundamentat convingerea că atitudinea sa ilicită nu va ajunge să fie sancţionată penal, pe baza numeroaselor legături de afinitate prin alianţele realizate cu persoane cu funcţii de conducere publică importante, care i-au botezat pe fiii săi", se mai arată în încheierea de şedinţă. De notorietate în Drăgăneşti-Olt este o fotografie care îi înfăţişează pe Bercea Mondial şi pe fostul lider al PNL Theodor Stolojan la un eveniment, la panoul de onoare de la un centru foto din oraş.
Preşedintele României a declarat ieri că fratele său nu este un om politic şi că înrudirea prin botez nu-l ajută cu nimic pe interlopul oltean. „A botezat, dar asta nu i-a folosit lui Bercea Mondial la nimic, după cum vedeţi. Constataţi că i-ar fi folosit la ceva? Chiar dumneavoastră spuneaţi că ar fi fost arestat 29 de zile. La ce credeţi că i-a folosit? Legea trebuie aplicată oricărui om, indiferent cine este el şi cine i-a botezat copiii. Nu cred că a avut vreun folos de pe urma botezului de anul trecut. Sau eu, cel puţin, nu-l constat", a răspuns Traian Băsescu.

"Pe acest om, pe Bercea Mondialu', cum i se spune, l-am cunoscut prin intermediul unui prieten mai vechi."
Mircea Băsescu - declaraţie din 2010

„Nu i-am botezat niciun copil! Şi dacă i-aş fi botezat, care ar fi fost problema? A devenit infracţiune să creştinezi un copil de ţigan? N-am firme, nu m-a acuzat nimeni de infracţiuni, dar se leagă toţi de această năşire. Nu am botezat niciun copil al lui Bercea! Nici nu l-am cunoscut. L-am văzut o singură dată în campanie prin Drăgăneşti în 2001. Să spună domnul procuror Iacobescu cine sunt cei care au legături cu Bercea, că a spus că are probe. Să-i aresteze pe toţi cei care fac probleme şi au devastat ţara asta”.
Nicolae Grădinaru - fost parlamentar

„Orice creştin trebuie să facă asta. Cel mai frumos lucru este ca un creştin să boteze un alt creştin. Da, i-am botezat în 2005 un nepot lui Sandu Anghel. Alte probleme n-am avut cu el, nu am alte relaţii. Nu l-am ajutat cu nimic. Ne cunoaştem şi atât. Nici n-am mai vorbit cu el de mult timp. Mai bine l-aţi întreba pe Darius Vâlcov cum a dat autorizaţii de construcţie pentru vilele ilegale ale lui Bercea. În prezent toate sunt autorizate. O să spun mai multe, cu probe, zilele astea!”
Gabriel Diaconu - fost viceprimar

Niciun comentariu: