Licitaţie cu dedicaţie la inspectoratul şcolar


Bătaia de joc de la licitaţia organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt pentru realizarea mai multor bannere, pliante, broşuri şi pixuri personalizate continuă. Deşi miza financiară este de doar câteva mii de euro, reprezentanţii ISJ Olt dau cu tifla şi Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, nu numai firmelor participante.
Gazeta de Sud a prezentat acum trei săptămâni o situaţie simptomatică pentru modul în care autorităţile statului risipesc banul public. Scriam atunci că ISJ Olt a făcut praf o licitaţie publică declarând câştigătoare o firmă din Slatina, SC Sims SRL, care avea preţuri de aproape trei ori mai mari decât ale firmelor descalificate fără motiv. SC Treira SRL din Oradea şi SC Media Sud Europa SA din Bucureşti au fost descalificate de inspectorat pe motive inventate, cum ar fi lipsa anumitor documente. Cele două firme descalificate şi-au găsit dreptatea la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care a a anulat raportul procedurii şi a dispus reevaluarea ofertelor depuse.
„Consiliul apreciază că respingerea ofertei (...) este rezultatul unui abuz de drept şi al greşitei interpretări a dispoziţiilor legale (...) Nu este nici legală şi nici firească respingerea unei oferte pentru o omisiune minoră, uşor de remediat, mai cu seamă că, în speţă, oferta petentei avea şi preţul cel mai scăzut“, se arată în prima decizie a CNSC.

CNSC a dat cu ISJ de pământ
De aia nu au mai putut cei de la ISJ. Obişnuiţi probabil cu preţuri mari la licitaţii şi ca să dea o spoială de legalitate, reprezentanţii ISJ au cerut firmelor descalificate să explice preţurile mult mai mici cu care veniseră la licitaţie. Degeaba le-au demonstrat firmele că au capacitate financiară şi experienţă. ISJ le-a anunţat că au pierdut pentru că preţul era prea mic şi nu puteau respecta parametrii cantitativi şi calitativi solicitaţi prin caietul de sarcini. Şi atunci, dosarul a ajuns din nou la CNSC, după ce firmele au depus contestaţii. De această dată, Consiliul a măturat pe jos cu ISJ Olt. De exemplu, referitor la respingerea ofertei firmei Treira, CNSC spune următoarele: „Este greu de imaginat cum un contract cu o valoare ofertată de doar 12.417 lei ar putea pune în dificultate ofertanta contestatoare, cu o cifră de afaceri de peste 2,5 milioane de lei în 2009“. De asemenea, mai spune Consiliul, „este un nonsens să impui unui ofertant acumularea anterioară de stocuri pentru simplul fapt că trebuie să îşi justifice preţul ofertat“, se arată în motivarea deciziei consiliului.

Minciuni oficiale
Referitor la contestaţia depusă de Media Sud Europa, CNSC acuză indirect ISJ de minciună în documente publice. Inspectoratul invocase faptul că firma nu depusese toate documentele cerute la termenul stabilit.
„Aşadar, ofertanta a depus peste zece documente justificative, nu dor balanţele analitice şi sintetice (..)“. ISJ Olt a folosit ca motiv lipsa depunerii unor documente pe care nici nu le ceruse firmei. „Peste toate aceastea, consiliul reţine şi reaua-credinţă a autorităţii contractante, care nu a manifestat un minimum şi rezonabil rol activ (...), preferinţa de a respinge ex-abrupto oferta probează că unicul scop al autorităţii a fost de a se folosi de orice pretext pentru a înlătura oferta Media Sud Europa, mult mai avantajoasă ca preţ decât cea a firmei declarate câştigătoare“, scrie negru pe alb în motivarea CNSC.
Cu alte cuvinte, instituţia statului care împarte dreptatea în materie de licitaţii publice apreciază că, la Slatina, procedura de achiziţie publică a fost cu... dedicaţie. Drept urmare, CNSC a dispus din nou reevaluarea ofertelor. Inspectorul-şef al ISJ Olt, Mariana Gheorghe, nu se sperie însă de CNSC.
„Mai puţin mă sperie asta. O să văd care este problema. Nu eu m-am ocupat de licitaţie, ci o comisie. Am solicitat la finanţe să facă un control. Pe mine mă deranjează că se întârzie proiectul. Eu ţin la respectarea legii şi, dacă este aşa cum spune CNSC, cei din comisie vor respecta recomandările“, a spus şeful ISJ Olt.

Niciun comentariu: