Justiţia lui Bercea


Avocaţii lui Bercea Mondial şi-au construit pledoaria bazându-se pe NUP-urile fără număr primite de clientul lor din partea procurorilor olteni. Nu a fost niciodată condamnat, aşa că Bercea pozează acum în cetăţean-model în faţa instanţei. Unul dintre procurorii care au „reuşit“ să-l scape de puşcărie este Ştefan Noajă.
Judecarea recursului formulat de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, faţă de măsura arestării preventive a început ieri, în jurul orei 11.00, la Curtea de Apel Craiova. Acuzat că şi-a înjunghiat nepotul, pe Ionuţ Anghel, zis Mercedes, într-un bar din Drăgăneşti-Olt, interlopul a pledat nevinovat. El a aruncat vina asupra fiului său, Ion Dinică. Acesta nu a împlinit 14 ani şi, în consecinţă, nu răspunde penal.
„Domnu' preşedinte, eu nu sunt pericol social. M-am dus la bar după ora şapte şi am aflat că fiul meu, Dinică, l-a înjunghiat pe nepotul meu", a spus Bercea. Asta după ce familia lui Bercea a declarat în repetate rânduri că interlopul era plecat din localitate de câteva zile.

Onorabilul domn Bercea
Apărarea i-a reproşat procurorului de caz că nu a ţinut cont de conduita lui Sandu Anghel, „o persoană care îşi vede de treaba ei, care nu bea cafea, nu fumează şi nu consumă alcool". „Este adevărat că a avut 120 de dosare penale, însă acum mai are doar două pe rol. La restul s-a dat NUP. Clientul meu nu s-a sustras arestării", a spus avocatul Iancu Tănăsescu. Cererea a fost respinsă însă de judecătorii craioveni, care au decis ca Bercea Mondial să rămână în arest.
Emblematic pentru galeria procurorilor, care au ajuns, practic, ca prin dispunerea neînceperii urmăririi penelae (NUP), să furnizeze argumente apărării lui Sandu Anghel, este Ştefan Noajă (47 de ani), de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt. Scandalul a avut loc la 22 ianuarie 2009, pe strada Piteşti din Slatina, chiar în faţa uneia dintre vilele lui Sandu Anghel, şi a fost filmat de camerele de supraveghere de la o spălătorie auto. Consilierul Valeriu Matei, viceprimar al municipiului în perioada 2007 - 2008, povestea atunci că mersese, împreună cu amicul său, Adrian Văduva, să discute cu Bercea, după ce se trezise prins fără voie într-o afacere dubioasă a interlopului.
„Vândusem un teren din Slatina unei persoane şi cred că aceasta, la rândul ei, i-l vânduse lui Bercea. Am primit apoi o documentaţie de la Primăria Slatina, conform căreia eu aş fi solicitat o autorizaţie de construcţie pentru o casă. Am mers să lămuresc problema cu Bercea. Când m-a văzut, a scos cuţitul şi a vrut să mi-l înfigă în piept, dar m-am ferit şi m-a lovit în umărul stâng", declara atunci Matei.
Bărbatul care-l însoţea a stat peste 90 de zile în spital şi a fost operat pentru o fractură la picior, după ce a fost lovit de două ori cu maşina de Laurenţiu Anghel, fiul interlopului. „A venit fiul lui Bercea cu maşina, de peste drum, şi m-a lovit. M-am dat peste cap. Am trecut apoi strada şi, în acel moment, m-a luat copilul lui Bercea în plin cu maşina şi mi-a rupt piciorul", explica tot atunci Adrian Văduva.
Cazul a fost instrumentat de Ştefan Noajă, care, la finele lunii mai 2010, a decis să-i scoată de sub urmărire penală pe acuzaţi. Procurorul îşi justifică acum decizia spunând că rănile lui Valeriu Matei erau superficiale.
„Rănile, care nu au fost într-o zonă vitală, au necesitat câteva zile de îngrijiri medicale, fără a pune în primejdie viaţa. În acest caz ne-a ajutat foarte mult faptul că incidentul a fost înregistrat de camerele de filmat de la o spălătorie din zonă. Cu ajutorul imaginilor, care ne-au fost puse la dispoziţie de poliţie, am stabilit clar ce s-a întâmplat", a declarat Noajă, pentru „Adevărul".
Procurorul nu aminteşte însă nimic de faptul că infracţiunile comise de Bercea şi fiii săi au fost cu intenţie, după cum s-a văzut în imaginile video.
În acelaşi caz, instrumentat de procurorul Noajă, Darius Vâlcov, primarul municipiului Slatina, susţine că unele dintre imaginile surprinse, cele care îl incriminau direct pe Sandu Anghel, n-au mai ajuns la dosar.
Am văzut cum Bercea l-a înjunghiat pe Matei, chiar pe laptopul consilierului, însă imaginile au dispărut între timp", a declarat Vâlcov. Valeriu Matei s-a oferit luni să discute pe larg, a doua zi, cu reporterii „Adevărul de Seară" Slatina şi să le pună la dispoziţie şi imaginile video respective. Marţi, atunci când a fost contactat, fostul viceprimar se răzgândise: „Pentru mine, cazul Bercea este închis. Nu vreau să mai fac nicio declaraţie".

Judeţul, sub teroare
In ceea ce-l priveşte pe Adrian Văduva, cel care l-a însoţit la Bercea pe fostul viceprimar, acesta şi-a retras plângerea, ca majoritatea victimelor clanului Anghel, susţinând că a suferit fractura după ce a căzut. Varianta sa a fost susţinută de un raport al medicilor legişti doljeni, care au făcut expertiza după ce colegii din Olt ajunseseră la o concluzie diametral opusă. Mircea Coandă, de la Serviciul de Medicină Legală Olt, este cel căruia i-a revenit iniţial cazul:
„Mi-am susţinut şi îmi susţin în continuare punctul de vedere. După gravitatea fracturilor, raportată la împrejurările în care se putea producea accidentul, nu putea fi vorba despre o căzătură. Întrucât acest Bercea a venit în mai multe rânduri la mine, făcând unele presiuni asupra mea şi spunând că am ceva personal cu el, am refuzat să mă mai ocup de raportul medico-legal.
Pentru că nici colegii mei de la Olt n-au vrut să preia cazul, în cele din urmă acest examen a fost făcut de cei de la Serviciul de Medicină Legală Dolj". Dosarul în care erau cercetaţi Bercea Mondial şi fiii săi a fost transmis Parchetului Judecătoriei Slatina, care a continuat cercetările, încadrarea juridică fiind însă schimbată din tentativă de omor în lovire, distrugere şi conducere sub influenţa băuturilor alcoolice.
Într-un alt dosar, în care era cercetat pentru evaziune fiscală, Bercea a făcut presiuni asupra directorului adjunct al Direcţiei Finanţelor Publice Olt, Florin Bălteanu. Funcţionarul strânsese probe împotriva lui Sandu Anghel într-un dosar de evaziune fiscală, deschis în 2005. „A venit odată peste mine, cu un cuţit, în timp ce lucram. A zis că o să ne ia gâtul cu cuţitul acela. Am pus mâna pe scaun şi i-am spus că-i dau cu el în cap dacă nu se potoleşte", a povestit Bălteanu.
Eugen Iacobescu, procurorul care a obţinut acum arestarea lui Bercea Mondial, recunoştea, în urmă cu patru zile, că a primit „solii multe" din partea interlopului, după ce l-a reţinut. „Nu pot să spun decât că a mai încercat din nou să mă mituiască", a adeclarat ieri magistratul oltean.

Acuzat de colaborare cu Securitatea
Din 2008, Ştefan Noajă este în proces cu Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii. Potrivit CNSAS, dosarul procurorului conţine 12 note informative pe care acesta le-ar fi dat pe parcursul unui an, de la 14 septembrie 1987 până la 21 septembrie 1988, sub numele conspirativ „Jean". Procurorul a negat vehement, susţinând că este vorba de falsuri.
„Am mers la Tribunalul Bucureşti şi am studiat dosarul. Conţine note informative care nu sunt scrise de mine. Unele dintre ele au modificări la datare: în loc de 1987 a fost trecut opt peste şapte, pentru a reieşi 1988. Oricum, nu conţineau informaţii despre persoane care ar fi vorbit împotriva sistemului", a declarat Noajă.
Următorul termen al procesului procurorului este programat la 12 aprilie, la Curtea de Apel Bucureşti. Noajă a cerut efectuarea unei expertize grafologice „întrucât nu recunoaşte autenticitatea documentelor prezentate de Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii".

Alte cazuri controversate instrumentate de Noajă

Procurorul Ştefan Noajă şi-a legat numele de alte două cazuri celebre în judeţul Olt, luând decizii controversate în fiecare dintre ele. Din cauza magistratului, un tânăr a stat arestat două săptămâni pentru o crimă pe care nu o comisese, în timp ce un taximetrist care omorâse în bătaie un bătrân a rămas în libertate mai bine de două luni.

Arestarea unui adolescent nevinovat
În al doilea caz devenit controversat, acelaşi procuror a dispus cercetarea în libertate a unui caracalean care a omorât în bătaie un bătrân.
În noaptea de 28 spre 29 iunie 2008, Emil Ciobanu, elev în clasa a X-a, a fost ucis cu 21 de lovituri de cuţit în parcul din localitate. Cazul i-a revenit lui Ştefan Noajă, care, la nici 20 de ore de la crimă, anunţa că l-a prins pe ucigaş: Leonard Asan, un tânăr de etnie rromă, reţinut şi apoi arestat preventiv.
Procurorul a intrat apoi în concediu, iar cazul a fost preluat de colegul său Eugen Iacobescu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, cel care a reuşit duminică, în premieră, să obţină arestarea preventivă a lui Bercea Mondial. La 14 iulie 2008, răsturnare de situaţie: era reţinut Florin Boca, în casa căruia au fost găsite arma crimei şi obiecte ale victimei, iar Asan era eliberat. În martie 2010, Tribunalul Olt l-a condamnat pe Boca la 25 de ani de puşcărie pentru omor deosebit de grav şi la 20 de ani pentru tâlhărie.
Eugen Iacobescu a făcut recurs la Curtea de Apel Craiova, cerând închisoare pe viaţă pentru criminalul din Corabia. La 17 iunie 2010, judecătorii au decis să adauge trei ani de detenţie la pedeapsa cea mai mare pronunţată de tribunal.

Un asasin, în libertate
Tot Noajă a anchetat, în februarie 2010, cazul taximetristului Marius Duţă, din Caracal, care, enervat că Marcu Oprea (65 de ani) i-a acroşat oglinda maşinii în trafic, l-a urmărit până acasă şi l-a bătut crunt. Bătrânul a fost dus la spital şi a fost operat, însă a intrat în comă şi a murit 11 zile mai târziu.
Cum magistratul oltean a dispus cercetarea criminalului în stare de libertate, s-a autosesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a preluat dosarul la 12 aprilie şi a obţinut arestarea preventivă a lui Marius Duţă la 21 aprilie. Taximetristul a fost trimis în judecată în iulie, fiind acuzat de omor calificat.


Niciun comentariu: