Franţa a confiscat două iahturi ale magnatului rus Boris Berezovski


Boris Berezovski, în vârstă de 65 de ani, se află în exil la LondraParchetul rus a anunţat că autorităţile franceze au confiscat două iahturi aparţinând miliardarului Boris Berezovski, amarate la Antibes, pe Coasta de Azur.
"Două iahturi ale lui Boris Berezovski au fost confiscate în Franţa, la cererea biroului procurorului general rus, în cadrul unei anchete care îl vizează", a declarat o purtatoare de cuvânt a Parchetului, Marina Gridneva, citată de Ria Novosti.

Iahturile, în valoare de circa 20 de milioane de dolari, au fost folosite de apropiaţi ai miliardarului.
Potrivit AFP, autorităţile franceze au confiscat, în afară de cele două iahturi, un anumit număr de bunuri care-i aparţin lui Boris Berezovski, în special picturi.
La Cap Antibes, în afară de cele două iahturi, Boris Berezovski este proprietarul unei vile somptuoase, vecină cu cea a miliardarului rus Roman Abramovici.
Cap Antibes este unul dintre sectoarele cele mai luxoase de pe Coasta de Azur, preferată în special de elita oligarhică rusă, de zeci de ani.
Omul de afaceri Boris Berezovski, refugiat la Londra, este un vehement opozant al lui Vladimir Putin. El a fost declarat vinovat, în 2007, de către un tribunal din Moscova, de furtul a 215 milioane de ruble de la compania Aeroflot, fiind condamnat, în lipsă, la şase ani de închisoare. Într-un alt dosar, omul de afaceri a fost condamnat la 13 ani de deţentie pentru furtul a peste 60 de miliarde de ruble de la societatea AvtoVAZ.
În septembrie, Parchetul rus a anunţat că încearcă să recupereze din străinătate suma de 300 de milioane de lire sterline (358 de milioane de dolari), constând în active care aparţin miliardarului.



Moscova a cerut, în mai multe rânduri, extrădarea lui Berezovski, un apropiat al fostului preşedinte rus, Boris Elţîn, care a făcut avere în timpul privatizărilor controversate din anii '90. Londra a respins, însă, întotdeauna, aceste cereri şi i-a acordat lui Berezovski azil politic, în 2003.

Niciun comentariu: