Directorul DGFP Olt ar trebui sa isi dea demisia!!!

Aprobată pe 2 februarie, hotărârea privind introducerea TVA la tarifele, "taxele" şi "concesiunile" locurilor de veci în cimitirele Strehareţi este ilegală in opinia Direcţiei Finanţelor Publice Olt, care a răspuns unei adrese a Consiliului Local Slatina, specificând: “concesionarea locurilor de veci din domeniul municipiului Slatina este operaţiune scutită de taxa pe valoarea adăugată fără drept de deducere”.
Presedintele de sedinta din data de 10.02.2010 a CL , Marin Gubandru a prezentat răspunsul venit de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Olt: „Direcţia Finanţelor ne confirmă faptul că nu se plăteşte TVA la concesionarea locurilor de veci. Aşa că vom elabora un nou proiect de hotărâre pentru a amenda aplicarea TVA”.



Aceasta adresa nu este decat dovada ca DGFP Olt ori nu are habar de situatia de fapt, ori da dovada de incompetenta. Ambele situatii sunt la fel de grave in conditiile date.
De ce afirmam ca acest raspuns al Finantelor este intr-o mare eroare:
1. Cine care aplica si incaseaza venituri din aceste "taxe" si "concesiuni" nu este Primaria sau Consiliul Local ci o firma privata, o societate comerciala. Nici un leu din aceste incasari nu ajunge la bugetul local ci se face profit al societatii.
2. In mod eronat (sau voit eronat) firma concesionara a cimitirelor denumeste in continuare sursele sale de venituri "concesiuni" sau "taxe". Am fi fost de acord cu aceasta terminologie in momentul in care toate aceste incasari s-ar fi virat la bugetul de stat, dar nu este cazul.
3. Firma Ecumenic presteaza o serie de servicii (curatenie, constructii) pentru care percepe "taxe" in acceptiunea sa si care in realitate sunt tarife pentru plata unor servicii (purtatoare de TVA).
4. Suntem de acord  cu insiruirea articolelor din Codul fiscal data de Finante, dar.....raspunsul este total pe langa din motivele enuntate mai sus.
 5. Pentru a intari cele de mai sus...luati exemplul Salubris, CAO care presteaza servicii publice si sunt...purtatoare de TVA.
Avem si cateva definitii pentru cei de la Finante:
Taxe - Obligatii banesti ce trebuie sa le achite persoanele fizice si juridice pentru diferite prestatii efectuate de autoritatile publice si consta in sumele de bani prevazute de hotarari sau ordonante guvernamentale
Concesiune - O conventie între stat si concesionar prin care ultimul capata dreptul de a exploata terenuri petroliere, miniere, întreprinderi etc. apartinând statului (proprietatii publice). Potrivit art. 135, alin. 5 din Constitutia României bunurile proprietate publica ce apartin statului (bogatiile subsolului, caile de comunicatie, marea teritoriala etc.) pot fi concesionate, închiriate sau date în administrare regiilor autonome, în conditiile legii. Concesiunea poate fi acordata în forme diferite.
Concesionarea se face în baza unui contract prin care o persoana, numita concedent, transmite pentru o perioada determinata, de cel mult 49 de ani, unei alte persoane, numita concesionar, care actioneaza pe riscul si pe raspunderea sa, dreptul si obligatia de exploatare a unui bun, a unei activitati sau a unui serviciu public, în schimbul unei redevente

Pentru faptul ca au dat un raspuns fara a studia indeaproape problema, acordam sefilor de la Finante CARTONAS ROSU si ii propunem pentru reconversie profesionala. Un schimb cu administratorul de la cimitir nu le-ar strica deloc.
Avem inca 2 CARTONASE ROSII pentru consilierii locali, atat ai puterii cat si ai opozitiei. Unul pentru faptul ca voteaza in necunostinta de cauza si al doilea pentru ca au concesionat serviciile publice care au ajuns in mana unor apropiati ai lui Valcov.
Pana una alta, sa va fie viata lunga si luminoasa!

Niciun comentariu: