Autoritatile vor prezenta miercuri in Guvern un proiect privind interzicerea etnobotanicelor


Reprezentantii mai multor institutii si specialisti vor analiza, luni, noile masuri privind interzicerea substantelor psihotrope, iar propunerile vor fi cuprinse intr-un material ce va fi prezentat, miercuri, in sedinta de Guvern, a anuntat ministrul Internelor, Traian Igas, potrivit Mediafax. Decizia a fost luata duminica, in sedinta interministeriala de lucru la care au participat premierul Emil Boc, ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, ministrul Sanatatii, Cseke Attila, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, precum si prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaei.
Ministrul Traian Igas a declarat, la finalul sedintei grupului de lucru privind situatia legislativa a substantelor psihotrope, ca luni, la ora 10.00, reprezentantii institutiilor cu atributii in domeniu si specialisti se vor reuni la Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) pentru a analiza situatia.
Igas a adaugat ca pana miercuri va fi finalizat un material cu propuneri concrete pentru interzicerea substantelor psihotrope, "denumite gresit etnobotanice", documentul urmand sa fie prezentat in sedinta de Guvern.
"Pentru miercuri ne-am propus sa avem deja un material pe care sa-l prezentam in sedinta de Guvern si pe care ulterior sa-l promovam intr-o forma care sa interzica aceste fenomene din ce in ce mai des intalnite in Romania", a mai spus Traian Igas.
Tot luni va fi definitivat si un proiect de ordin comun al ministrilor Administratiei si Internelor, Sanatatii si Agriculturii, care se refera la o mai buna colaborare la nivel judetean intre toate institutiile implicate in combaterea acestui fenomen.
Ministrul Sanatatii a declarat ca institutia pe care o conduce a realizat, in 2009, un proiect de ordin pentru interzicerea etnobotanicelor, insa Comisia Europeana a indicat faptul ca acest lucru ar putea crea probleme privind libera circulatie a marfurilor. Astfel, la recomandarea CE, a aparut OUG 6/2010, completata ulterior prin HG 575, prin care 43 de plante cu efecte psihotrope au fost interzise comercializarii.
Cseke Attila a mai spus ca este necesara intarirea fortelor si intensificarea activitatii autoritatilor in judete, pentru a gasi solutii in combaterea vanzarii si consumului de droguri, in conditiile in care "comerciantii" de astfel de substante gasesc in mod constant unele produse noi, care sunt greu de determinat de catre autoritati.
El a subliniat ca acei comercianti de substante etnobotanice nu numai ca pun in pericol sanatatea consumatorilor, dar practica si "inselaciunea", ambaland produsele in recipiente pe care se precizeaza, cu scris mic, faptul ca nu este recomandat consumul de catre oameni. Cseke Attila a precizat ca in aceste cazuri este vorba si despre curiozitatea si naivitatea consumatorilor.
Ministrul Sanatatii a mai spus ca nu exista o cifra exacta a deceselor in urma consumului acestor substante, pentru ca lista cu etnobotanice numara 43 de denumiri, dar acestea sunt mult mai numeroase, iar pentru celelalte nu exista o substanta etalon care sa ajute medicii legisti in determinarea exacta a cauzei mortii.
Prefectul Capitalei a spus ca autoritatile locale asteapta ordinul comun al celor trei ministri, pentru a putea avea instrumentele necesare in lupta impotriva substantelor psihotrope.
In 10 februarie 2010, Guvernul a emis o Ordonanta de urgenta prin care a fost interzisa comercializarea unui numar de 36 de substante si plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor.
Initiativa Guvernului a fost motivata de situatia aparitiei in Romania a unor magazine in care se comercializau o serie de produse ce aveau in componenta plante si substante cu proprietati psihoactive, care s-au dovedit a fi deosebit de periculoase pentru sanatate, care erau considerate "droguri legale".
Si dupa aparitia acestei ordonante, insa, sute de tineri au continuat sa ajunga la spital in stare grava, in urma consumului de plante etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achizitionate de pe internet. Totodata, s-a inregistrat o scadere a varstei consumatorilor de astfel de substante.
In aceste conditii, medicii si inspectoratele scolare au solicitat inchiderea magazinelor care comercializeaza astfel de produse.
Unele autoritati locale din Capitala si din tara au decis deja interzicerea magazinelor de vize, iar in urma controalelor mai multe magazine au fost inchise.
Vicepresedintele PDL Cezar Preda sustinea, in 4 februarie, ca in spatele magazinelor etnobotanice stau adevarate retele mafiote si ca de activitatea acestora nu sunt straini nici oameni din randul autoritatilor statului.
El spunea ca lucrurile nu pot fi rezolvate cu amenzi si trebuie schimbata legislatia pentru ca aceste magazine etnobotanice sa dispara.
In urma cu o luna, europarlamentarul PDL Petru Luhan a cerut in Parlamentul European interzicerea functionarii in tarile UE a magazinelor care comercializeaza substante etnobotanice, el aratand ca, intre statele membre, Romania se afla pe locul al patrulea in ceea ce priveste consumul de etnobotanice

Niciun comentariu: